Ändra textens storlek:

Olli Mustonen är Åbo filharmoniska orkesters nya konstnärliga ledare

Dirigenten, pianisten och tonsättaren Olli Mustonen har utnämnts till Åbo filharmoniska orkesters konstnärliga ledare. Mustonen inleder sitt arbete 1.1.2021. Periodens längd är tre år och kontraktet inkluderar två optionsår. Mustonen är en nationellt och internationellt ansedd konstnär på toppnivå, och han har en världsomfattande kontaktyta till de främsta artisterna och ett starkt nätverk bland nyckelaktörer i hemlandet.

I och med utnämningen kommer Mustonen att leda orkesterns konstnärliga planering. Under kommande säsonger dirigerar Olli Mustonen orkestern och kommer att arbeta mångsidigt med orkestern även i sin roll som pianist och tonsättare.

Mustonen är en populär gästartist i Åbo och samarbetet med Åbo filharmoniska orkester har djupa rötter. Senast uppträdde Mustonen tillsammans med ÅFO i november 2019.

”Jag har en lång gemensam historia med Åbo-orkestern, vi har samarbetat i olika former i över 35 års tid. Det är alltid lika upplyftande och inspirerande att komma för att dirigera ÅFO – jag har många gamla vänner och studiekamrater i orkestern, och numera även nyare vänner. Jag upplever att att vi talar samma musikaliska språk, vi förstår varandra och vårt samarbete fortsätter alltid vidare från den punkt vi blev förra gången. Orkestern befinner sig i ett oerhört intressant skede – jag ser ÅFO:s framtidsutsikter som klara, ljusa och fulla av stora möjligheter”, säger Olli Mustonen.

”Olli är en outsinlig källa av musikaliska idéer. Det redan påbörjade planeringssamarbetet med kommande säsonger har visat att vi kan förvänta oss otroliga konserter med mångsidiga och överraskande program och toppgäster. Vi är verkligt glada att vårt långvariga samarbete har nått så här långt. Olli är en inspirerande kollega och en konstnär som publiken älskar, en ny skatt för Åbo”, kommenterar Åbo filharmoniska orkesters intendent Maati Rehor.

Olli Mustonen (c) Heikki Tuuli
 

En prisbelönt mångkonstnär

I Olli Mustonens person förenas verksamheten som pianist, dirigent och kompositör till ett övergripande musikerskap på ett ovanligt vis.

Under de senaste säsongerna har Mustonen framträtt som solist med bl.a. Londons symfoniorkester, Marinskijteaterns orkester och New Yorks filharmoniker. Som dirigent har han under de senaste åren samarbetat med bl.a. Jerusalems symfoniorkester och ett flertal europeiska orkestrar. Han har grundat Helsingfors Festivalorkester och tillsammans med orkestern turnerat i Centraleuropa, Japan och Kina.

I Mustonens arbete som tonsättare har de stora kammarmusikverken haft en central position under senaste tid – under de senaste åren har han komponerat bl.a. en pianokvintett och en stråkkvartett. I september uruppfördes den på Kalevala baserade och för Ian Bostridge och Steven Isserlis komponerade symfonin ”Himlaljus” i Amsterdam och London. Till Beethovens 250-årsjubileum beställde Beethovenhaus i Bonn en stråksextett av Mustonen, och den uruppfördes vid deras Beethovenfestival i februari 2020.

Mustonens skivkatalog är omfattande och innehåller t.ex. inspelningen av Alkans och Sjostakovitjs preludier som fick Edison- och Gramophonepriserna. Av de senaste årens inspelningar kan nämnas inspelningen av Beethovens pianokonserter samt helhetsinspelningen av Prokofjevs pianokonserter tillsammans med RSO och dirigenten Hannu Lintu.

Mustonen fick Hindemith-musikpriset år 2019. Mustonen har fått även Finlands kulturministeriums Finlandspris och han har fått Finlands Lejons riddarordens Pro Finlandia-medalj år 2003.

Bilder: Heikki Tuuli