Ändra textens storlek:

TFO:n muusikot suorittaneet Muusikkona sairaala- ja hoivaympäristössä -koulutusjakson

Turun filharmonisen orkesterin muusikot Anne Eirola, Nicolas Indermühle, Katja Kolehmainen, Aapo Kyyhkynen, Jussi Markkanen ja Nobu Takizawa-Kemppainen ovat suorittaneet kuluvan syksyn aikana Muusikkona sairaala- ja hoivaympäristössä -koulutusjakson.

Kuukauden kestänyt koulutusjakso sisälsi orientaation ja luennon, ryhmätunteja, itsenäistä työskentelyä, ennakko- ja oppimistehtävät sekä työskentelyä sairaala- ja hoivayhteisössä. Kouluttajana on toiminut laaja-alainen muusikko, musiikin maisteri Uli Kontu-Korhonen, joka on erikoistunut sairaalamusiikkityöhön Pariisissa Musique et Santé -instituutin järjestämässä koulutuksessa.

Koulutuksen lähtökohtana toimii ajatus, että muusikko palvelee musiikilla ja mahdollistaa musiikkikokemuksen potilaan tai asiakkaan suostumuksesta käsin. Koulutuksessa on käyty läpi, miten musiikki yhdistää ihmisiä ja voi tuoda hoitoprosessiin uudenlaisen vuorovaikutuksellisen ulottuvuuden. Musiikin syvä olemus on terapeuttinen, vaikka muusikko onkin musiikin ammattilainen eikä terapeutti.

Koulutuksen tavoitteena on muun muassa oppia soveltamaan omaa musiikillista osaamistaan sairaalaan ja hoivakotiin sopivalla tavalla, käyttämään improvisaatiota vuorovaikutuksen välineenä sekä ymmärtämään hoivayhteisöjen erityisvaatimukset työskentely-ympäristönä. Koulutukseen osallistuja on saanut niin teoreettista tietoa kuin käytännön kokemuksia sairaala- ja hoivamuusikon työstä. Muusikko on saanut mahdollisuuden musisoida ilman nuotteja, kohdata ihmisiä hyvin läheltä, jakaa mielihyvää ja iloa musiikin keinoin sekä kohdata uudenlaista merkityksellisyyttä omassa työssään.

”Oli hienoa, että orkesteri järjesti muusikoille tämän mahdollisuuden sairaala- ja hoivamuusikkokoulutukseen. Koulutuksen parhaat kokemukset tulivat harjoituksista, joihin lähdin täysin vapaana kaikista ennakko-odotuksista ja suunnitelmista. Koin tämän myös hyvänä oppina sairaala- ja hoivakotivierailuille, joissa täytyy uskaltaa kohdata kaikki ihmiset ilman ennakko-odotuksia ja taustatietoja sekä saada luotua yhteinen hetki musiikin avulla. Muusikon näkökulmasta tärkeää sairaalamuusikon työssä on, että keskiössä ei olekaan esittäjä eikä edes esitettävä teos, vaan kuulija”, kommentoi Jussi Markkanen.

”Parasta oli yhdessä tekeminen. Teimme monenlaisia improvisaatioharjoituksia sekä sovitimme kappaleita yhdessä. Syntyi lämmin, keskinäinen luottamus. Oli kiva saada tutustua orkesterimme uusimpiin soittajiin, upeisiin nuoriin miehiin, joilla on valtavasti potentiaalia, vaikka muille jakaa. Koulutuksen aikana tutustuin syvällisemmällä tavalla niihinkin kollegoihin, jotka olin tuntenut jo vuosikymmeniä. Kaikilta heiltä opin paljon muusikkoudesta ja toisten kohtaamisesta. Ja ihmisten kohtaamista sairaala- ja hoivamuusikon työ ensisijaisesti onkin”, kertoo Katja Kolehmainen.

Kuukauden kestävän koulutusjakson aikana työryhmä konsertoi Palvelutalo Kotikunnaksessa sekä laati kolme videotallennetta Tyksin lastenosastolle. Lisäksi koulutuksen itsenäisen työskentelyn aikana muusikot vierailivat yksin tai työparinsa kanssa yhteensä 12:sta eri hoivayhteisössä Turun alueella. Koulutuksen on järjestänyt Turun AMK:n Taideakatemian työelämäpalveluiden täydennyskoulutusyksikkö.


Kuvassa: Nobu Takizawa-Kemppainen, Anne Eirola, Katja Kolehmainen, Aapo Kyyhkynen, Jussi Markkanen ja Uli Kontu-Korhonen.