Ändra textens storlek:

Olli Mustonens fanfar Mot ljuset för första gången i Finland

Åbo filharmoniska orkesters kommande konstnärliga ledare, den nationellt och internationellt ansedda toppkonstnären Olli Mustonen ses i sin bekanta trippelroll som dirigent, pianist och kompositör på torsdagen och fredagen den 8.-9.10 kl. 19 i Konserthuset. På programmet står musik av Mustonen, Wolfgang Amadeus Mozart samt Ludwig van Beethoven.

Kvällen inleds med Mustonens fanfar Mot ljuset (Valoa kohti) som framförs för första gången i Finland. Mot ljuset, som nu får sin Finlandspremiär, färdigställdes sommaren 2020 på beställning av Deutsche Radio Philharmonie för att framföras vid orkesterns öppningskonsert för höstsäsongen i september 2020 i Saarbrücken. Mustonen berättar att i dessa ovanliga tider som har orsakat många utmaningar även för musiklivet ville han komponera ett upplyftande och positivt verk. Därefter får vi höra Mozarts pianokonsert nr 19 F-dur. Mozart var själv en skicklig pianist, och en av de mest kända i Wien kring tiden då han komponerade sin nittonde pianokonsert. Beethovens symfoni nr 8 F-duuri avslutar kvällen. Den humoristiska åttonde symfoni hör till de mer sällan framförda av hans nio symfonier.

I Olli Mustonens person förenas verksamheten som pianist, dirigent och kompositör till ett övergripande musikerskap på ett ovanligt vis. Under de senaste säsongerna har Mustonen framträtt som solist med bl.a. Londons symfoniorkester, Marinskijteaterns orkester och New Yorks filharmoniker. Som dirigent har han under de senaste åren samarbetat med bl.a. Jerusalems symfoniorkester och ett flertal europeiska orkestrar. I Mustonens arbete som tonsättare har de stora kammarmusikverken haft en central position under senaste tid – under de senaste åren har han komponerat bl.a. en pianokvintett och en stråkkvartett. Olli Mustonen har utnämnts till Åbo filharmoniska orkesters konstnärliga ledare. Mustonen inleder sitt arbete 1.1.2021. 

Olli Mustonen x 3 torsdagen och fredagen 8.-9.10.2020 kl. 19 i Konserthuset. Olli Mustonen, dirigent och piano, Åbo filharmoniska orkester. Mustonen – Mozart – Beethoven.