Ändra textens storlek:

Olli Mustonen dirigerar verk av tyska kompositörer

Konsertprogrammet som Olli Mustonen har trollat fram är en fantastisk helhet bestående av verk av tyska kompositörer. Torsdagen och fredagen 5.-6.11. kl. 19 i Konserthuset får vi höra verken av Paul Hindemith och Max Bruch som har sällan spelats i Åbo. Kvällen avslutas med Ludwig van Beethovens toner. Mustonen dirigerar Åbo filharmoniska orkester och som solist får vi höra ÅFO:s solocellist Roi Ruottinen.

Paul Hindemith hörde till 1900-talets centrala tyska tonsättare. Konserten börjar med hans verk Konzertmusik för bleckblås och stråkar, i vilket de två instrumentgrupperna ibland blir varandras motkrafter, ibland smälter samman till en helhet. Max Bruch är mest känd för sina solistiska verk, och Kol Nidrei, ”alla löften”, för cello och orkester hörs i Ruottinens tolkning vid konserten. Ludwig van Beethovens andra symfonin avslutar konserten med positiv energi.

I Olli Mustonens person förenas verksamheten som pianist, dirigent och kompositör till ett övergripande musikerskap på ett ovanligt vis. Under de senaste säsongerna har Mustonen framträtt som solist med bl.a. Londons symfoniorkester, Marinskijteaterns orkester och New Yorks filharmoniker. Som dirigent har han under de senaste åren samarbetat med bl.a. Jerusalems symfoniorkester och ett flertal europeiska orkestrar. I Mustonens arbete som tonsättare har de stora kammarmusikverken haft en central position under senaste tid – under de senaste åren har han komponerat bl.a. en pianokvintett och en stråkkvartett. Olli Mustonen har utnämnts till Åbo filharmoniska orkesters konstnärliga ledare. Mustonen inleder sitt arbete 1.1.2021. 

Roi Ruottinen har gjort flera radio- och TV-inspelningar både i Finland och utomlands. Från och med 2012 har han varit lektor på Sibelius-Akademin och 2013 ÅFO:s solocellist. Han har också spelat i Europa, USA, Japan, Kina och Sydamerika som både solist och kammarmusiker samt hållit mästarkurser. Ruottinen har samarbetat med flera framstående kompositörer, så som Saariaho, Penderecki, Lachenmann, Wennäkoski och Pulkkis.