Ändra textens storlek:

Toppartist Julian Rachlin fortsätter Beethovens 250-årsjubileum

Ludwig van Beethovens 250-årsjubileum fortsätts vid Åbo filharmoniska orkester på torsdagen och fredagen 19.-20.11 kl. 19 i Konserthuset. Under orkesters första gästdirigent, toppartist Julian Rachlins konserter hör vi två Beethovens verken som företräder ytterligheterna på känsloskalan, men tillsammans bildar de en harmonisk helhet. Rachlin ses som en violinist och dirigent i konserterna. Torsdagen konsert äs slutsåld.

Konserterna börjar med septett Ess-dur. Septetten är kammarmusik för sju musiker, och Rachlin framför det förtjusande och underhållande verket tillsammans med ÅFO:s stämledare. Efter pausen hör vi en av Beethovens mest kända verk, den femte symfonin, ödessymfonin. Ta-ta-ta-taa! ”Så knackar ödet på dörren”, beskrev Beethoven temat som blev det kanske mest kända i den västerländska konstmusiken. Ödessymfonin är redan från de första takterna fängslande och stormig och under århundradenas lopp har den inte förlorat något av sin effekt på åhörarna.

Violinisten, violisten och dirigenten Julian Rachlin hör till vår tids mest ansedda musiker. Under de första 30 åren av sin karriär har han uppträtt som solist tillsammans med världens ledande dirigenter och orkestrar. Rachlin är förste gästdirigent för Royal Northern Sinfonia, Åbo filharmoniska orkester och Kristiansands symfoniorkester. Rachlins skivinspelningar för skivbolagen Sony Classical, Warner Classics och Deutsche Grammophon har fått mycket god kritik.