Ändra textens storlek:

Cellisten Senja Rummukainen är stjärnan på ÅFO:s nätkonsert

Cellisten Senja Rummukainen, en av Finlands främsta musiker, är solist i Åbo filharmoniska orkesters nätkonsert fredagen 5.3.2021 kl. 19. Den konstnärlige ledaren Olli Mustonen dirigerar orkestern. Konserten sänds direkt på nätet på adressen tfo.fi/live. På grund av coronarestriktionerna spelas konserten utan publik i salen. Nätkonserten är gratis.

I centrum av programmet står Joonas Kokkonens cellokonsert i tolkning av Rummukainen. Kokkonen hör till Finlands mest ansedda klassiska kompositörer och år 2021 har det gått 100 år sedan hans födelse. Cellokonserten blev tonsättarens enda konsert och hör till den finländska konsertlitteraturens värdefullaste verk. Cellokonserten ramas in av verk av tyska romantiker. Kvällen inleds med Felix Mendelssohns strålande uvertyr till Victor Hugos skådespel Ruy Blas. Konserten avslutas med Johannes Brahms melodiska och mångsidiga tredje symfoni.

Cellisten Senja Rummukainen har under det gångna decenniet gått från att höra till toppbegåvningarna bland cellisterna till att vara en av de klarast lysande finländska musikerna. Det finländska konsertlivet blev medvetet om henne genom hennes seger i Åbo cellotävling år 2014. Endast två år senare belönades hon som finalist i Guilhermina Suggia-tävlingen i Porto och år 2019 tog hon sig till finalen i den internationella Pjotr Tjajkovskij-tävlingen i S:t Petersburg. Efter tävlingsframgångarna har hon uppträtt som solist med bl.a. Marinskijteaterns orkester, Helsingfors stadsorkester, Tampere Filharmonia, Åbo filharmoniska orkester och Mellersta Österbottens Kammarorkester, och hennes framträdanden har lovordats av såväl press, kolleger som publik. Sedan år 2017 har Rummukainen varit andra solocellist i Helsingfors stadsorkester. Rummukainen hör även till Finlands mest populära kammarmusiker.

Olli Mustonen är en nationellt och internationellt ansedd toppkonstnär med ett världsomspännande kontaktnät till de främsta artisterna och med ett starkt nätverk i hemlandet. I Mustonens personlighet förenas verksamheten som dirigent, pianist och kompositör till ett helhetsmusikerskap av sällsynt karaktär. Under de senaste säsongerna har Mustonen uppträtt som solist med bl.a. Londons symfoniorkester, Marinskijteaterns orkester och New Yorks filharmoniker. Som dirigent har han under de senaste åren samarbetat med bl.a. Jerusalems symfoniorkester och med ett flertal europeiska orkestrar. I Mustonens arbete som kompositör har storskaliga kammarmusikverk haft en central position under den senaste tiden – under de senaste åren har han färdigställt bl.a. en pianokvintett och en stråkkvartett.

Åbo filharmoniska orkesters alla tidigare och kommande nätkonserter finns på adressen tfo.fi/live.