Ändra textens storlek:

Mikä on Open Orchestra?

Lisää

Mikä on Open Orchestra?

Sinfoniaorkesterin tarkkaan öljytty koneisto on hajotettu. Sen osat on räjäytetty ympäri konserttisalia – ja sinä pääset koneiston keskipisteeseen!

 


Open Orchestra on Suomessa ennennäkemätön tapa kokea sinfoniakonsertti, sillä yleisö pääsee kävelemään orkesterin joukossa. Pidä mielesi avoimena ja tutki, mitä kaikkea orkesterissa tapahtuu. Miltä patarummun ääni tuntuu rintakehässä? Säikähdätkö symbaalien iskua? Pitääkö kapellimestarikin jotain ääntä?


Konsertin ensimmäisen puolen osa yleisöstä kävelee orkesterin keskuudessa, ja osa istuu salin yläkatsomossa. Puolivälin jälkeen osat vaihtuvat. Opettajasi kertoo etukäteen, milloin on oma aikasi istua ja milloin seikkailla. Open Orchestra on alun perin Kööpenhaminan filharmonikkojen kehittämä konsepti.

 

LÄS MERA

PELI: Tutustu orkesteriin

Kokeile

PELI: Tutustu orkesteriin

Kuinka hyvin tunnet sinfoniaorkesterin ja sen soittimet?

Orkesteri on soitinyhtye, jossa on soittimia kaikista soitinryhmistä: jousisoittimista, puupuhaltimista, vaskipuhaltimista sekä lyömäsoittimista. Orkesteria kutsutaan kokonsa perusteella joko filharmoniseksi, sinfonia- tai kamariorkesteriksi. Filharmonisessa ja sinfoniaorkesterissa soittajia on 60–100, mutta täysmittaisessa sinfoniaorkesterissa voi soittajia olla jopa yli sata! Pienempää orkesteria kutsutaan kamariorkesteriksi tai sinfonietaksi. 
Tiesitkö? Orkesterin kokoonpano on kasvanut läpi musiikin historian. Yksi merkittävimmistä orkesterin soittajamäärän kasvattajista oli klassisromantiikan säveltäjä Ludwig van Beethoven.

LÄS MERA

Kapellimestari Jukka Untamala

Lue

Konserttimestari kertoo työstään

Lue

VIDEO: Mozart 360°

Katso

VIDEO: Mozart 360°

Astu orkesterin sisään ja koe Mozartin 40. sinfonia uudella tavalla – Turun filharmonisen orkesterin keskellä, aivan kapellimestarin tahtipuikon edessä!

360°-videon ja kolmiulotteisen äänen avulla jokaisen soitinryhmän voi aistia hienoimpia yksityiskohtia myöten. Voit nähdä, kuinka soittajat eläytyvät musiikin vietäviksi.

Uppoudu puupuhaltimien, vaskien ja jousisoittimien vuoropuheluun. Voit pohtia, minkälaista tarinaa musiikki kertoo. Millaisia tunteita se sinussa herättää? Miltä tuntuisi olla mukana orkesterissa?

 


LÄS MERA

PELI: Miksaa Mozart!

Miksaa

Miksaa Mozart!

123456789101112131415

Volume: Viulu

Volume: Huilu

Volume: Viulu 2

Volume: Oboe

Volume: Alttoviulu

Volume: Klarinetti

Volume: Sello

Volume: Fagotti

Volume: Kontrabasso

Volume: Käyrätorvi

LÄS MERA

Juontaja Paleface

Lisää

Juontaja Paleface

Konsertin juontaa rap-artisti Paleface alias Karri Miettinen. Paleface tunnetaan siitä, että hän nostaa musiikissaan esiin yhteiskunnallisia epäkohtia ja räppää vihapuhetta vastaan. Avarakatseisena muusikkona Paleface ei myöskään lukitse itseään laatikkoon, vaan hiphopin lisäksi hän on tehnyt niin oopperaa kuin kansanmusiikkiakin. Seuraavaksi tämä ennakkoluuloton muusikko nähdään Open Orchestran juontajana sinfoniamusiikin parissa.

LÄS MERA

VIDEO: Lyömäsoitinesittely 360°

Katso

VIDEO: Lyömäsoitinesittely 360°

Astu orkesterin sisään ja koe Imperial March uudella tavalla – Turun filharmonisen orkesterin keskellä, aivan kapellimestarin tahtipuikon edessä!

360-videon ja kolmiulotteisen äänen avulla suuren lyömäsoitinperheen voi aistia hienoimpia yksityiskohtia myöten. Voit nähdä, kuinka soittajat eläytyvät musiikin vietäviksi.

Kiinnitä huomiota lyömäsoittajien väliseen kommunikaatioon sekä erilaisiin kapuloihin, joita lyömäsoittajat käyttävät soittaessaan.

 


LÄS MERA

PELI: Musavisa

Pelaa

Peli: Musavisa

Testaa tietosi musiikkivisassa - kuinka hyvin tunnet orkesterimaailmaa ja sen soittimia?


LÄS MERA

Jälkitehtävä

Lisää

Jälkitehtävä

Taidetestaajien jälkitehtävät:

1) Keskustelkaa luokassa Open Orchestrasta. Millainen kokemus konsertti oli? Mikä jäi parhaiten mieleen? Miltä tuntui sukeltaa orkesterin sisään?

2) Tehtävä: Yhdistä oikein! Ohjeistus: Kuulitko konsertissa tuttuja sävellyksiä? Testaa tietosi! Missä olet kuullut musiikkiklassikot aiemmin?

LÄS MERA