Ändra textens storlek:

Millainen viikkosi on ollut, Elim Chan?

Elim Chan kertoo Lauralle konserttien musiikista, ja tämän viikon harjoituksista.

Mitä kuuluu ja miten kenraaliharjoitukset sujuivat?

Erittäin hyvää. Tämä on ensimmäinen kerta kun työskentelen Suomessa, ja olen kuullut, että suomalaiset muusikot ovat taitavia, täällä on vahva perinne ja koulutus. Joten olen odottanut tätä viikkoa. Orkesterin muusikot ovat avoimia ja ystävällisiä, mutta myöskin ottavat harjoitukset vakavasti jotta lopputuloksesta tulee hyvä. On ollut todella mukavat muutamat päivät. Muusikot muistavat, mitä on harjoiteltu ja olen myös yllättynyt heidän musikaalisuudestaan. Totta kai harjoituksissa on jätetty jotain pois, koska haluan jättää energiaa konsertteihin.

Kertoisitko vähän tämän illan teoksista?

Rimski-Korsakovin avausnumero on todella taianomainen ja asettaa tunnelman illalle heti alusta alkaen. Teoksessa on villiä luontoa, lintuja taka-alalla sekä talvinen tunnelma ja sävyt.

Toinen teos, pianokonsertto, on yksi kauneimmista konsertoista. Etenkin toinen osa.

äliajan jälkeen kuullaan Tšaikovskin 2. sinfonia. Se on kiinnostava, koska yleensä kun orkesteri pyytää Tšaikovskin sinfoniaa, on kyseessä yleensä nro 4 tai 5 – joskus nro 6. Tšaikovskin varhaisempia sinfonioita ei niin usein soiteta; olen iloinen, että saamme nyt esittää numeron 2.  Tšaikovski sävelsi teoksen aikana, kun oli iloinen, ja se oli oikeastaan aika harvinaista. Iloisuus kuultaa sinfoniasta, se on hyvin kevyt, hurmaava ja siinä on joitain kansanmusiikkielementtejä. Joten, eräällä tapaa, se on aurinkoinen, positiivinen ja aika rakastettava teos. Tietysti siinä kuullaan myös tummempia sävyjä, mutta se on kaikki hallittua.

Teokset ovat Itä-Euroopasta: onko teoksilla yhteistä pohjaa?

Toki. Teokset ikään kuin keskustelevat keskenään, ne ovat osa samaa universumia. En sanoisi että ne ovat samalta planeetalta, mutta kansanmusiikkielementistä ja teosten sävellystyylistä on havaittavissa, että niillä on sama tausta.

Tällä viikolla oli solistimuutos: miten se vaikutti?

Tietysti moni – minä mukaan lukien – on surullinen, että Yulianna sairastui. Kuitenkin uskon, että saimme hyvän korvaajan Lukášista. Me olemme työskennelleet muutamia kertoja yhdessä ja se on hyvä. Kun olimme stressaantuneita siitä, kuka on solisti, ajattelin että ”hyvä, joku jonka tunnen”. Emme ole tehneet Chopinin pianokonserttoa ennen, joten on erittäin mukavaa tulkita intiimi ja sensitiivinen teos. Ja Lukášilla on hyvä näkemys teoksesta. Joten, yleisöllä on edessään elämys, kun he saavat tutustua Lukášiin ja siihen, mitä hänellä on tarjottavanaan.

Elim, kiitos vastauksista ja nautinnollista konserttia!

Sarjan muut haastattelut kv-harjoittelijamme Lauran kanssa:
Christian Vásquez
Darren Acosta